HTML

Mobilni bankar - blog

Kreditne kartice - par savjeta za korištenje

 

08.02.2022
Slika
 
Ukoliko ste zainteresovani za kredit, zanimaju vas kreditne kartice ili otvaranje računa u banci obratite nam se za besplatnu uslugu Mobilni bankar. Kreditno posredovanje i usluge bez nepotrebnih odlazaka u banku.

Kako koristiti kreditne kartice a da ne budete njihova žrtva

Vlasnici kartice moraju imati kontrolu svih računa i stanja na kreditnoj kartici da bi izbjegli naknade i zaračunavanje koja znače dodatno plaćanje. Slijedeći nekoliko jednostavnih pravila osiguraće da korištenje kreditne kartice bude ugodno iskustvo:

Pročitati s pažnjom. Najbolji savjet je da se pročitaju uslovi i kriteriji upotrebe kartice prije potpisivanja. Klijent treba znati ne samo kamatne stope nego i kako ih kompanija za kreditne kartice može podići.

Neka vam budu jasne sve naknade koje su vezane za korištenje kartice, uključujući naknade za prokoračenje limita, naknade za podizanje gotovine, naknade za kašnjenje itd.


Ograničiti upotrebu kartice. Korištenje kreditne kartice se može držati pod kontrolom, ako vlasnik sam sebi postavi limit za njeno korištenje. Limit treba biti do iznosa koji se može otplatiti do slijedećeg roka plaćanja. Taj iznos treba biti određen prije početka korištenja kartice. Kada se limit dostigne, prestanite koristiti karticu. Korištenje gotovine (ili debitne kartice) za tekuće troškove je drugi dobar način da se ograniči korištenje kartice. Dobar način da se potroši višak gotovine je da se otplati dug na kreditnoj kartici.
Ostati organizovan. Naći način da se plaćanja obave na vrijeme. Koristiti jednostavan kalendar – starinski papirnati ili na kompjuteru. Iskoristiti pogodnosti za zaštitu protiv krađe ili ilegalne upotrebe koje nude kompanije za kreditne kartice.
Platiti na vrijeme. Plaćanjem stanja do roka da bi se izbjegle naknade za kašnjenja i druge troškove će se spriječiti da kupovina košta više nego je cijena na etiketi.
Voditi evidenciju o svim troškovima. Čuvati izvode iz banke, odreske i račune na sigurnom mjestu i izračunati uplate i povlačenja na kraju svakog mjeseca.
Ako se oni ne slažu, kontaktirajte svoju banku da bi ste razriješili situaciju. Nije neobično ako ustanovite da ste zaboravili neko plaćanje karticom.


Spriječite neovlašteno korištenje. Ovo je vrlo raširen problem, uglavnom zbog krađe. Najbolji način da izbjegnete gubljenje kreditne kartice je da je čuvate u novčaniku, odvojeno od drugih papira. Provjerite da niko ne gleda kada unosite svoj PIN i nikome ga ne dajite. Neovlašteno korištenje nije samo krađa. Nikada nemojte davati maloj djeci broj kreditne kartice ili PIN. Zapravo, nikada nikome nemojte davati PIN.


Čuvajte važne informacije. Svi imamo mnogo stvari koje trebamo zapamtiti ili znati gdje su, ne samo detalj kreditne kartice, uključujući ime izdavatelja, datum isteka, broj kreditne kartice i PIN, i telefonski broj za hitnu pomoć.

Korisna je ideja da se sve zapiše i čuva na sigurnom mjestu, kao što je sef ili mobilni telefon – neki telefoni imaju specijalni odjeljak u kojem se mogu čuvati povjerljivi podaci.


Ovo može biti korisno i drugima - podijelite objavu.
0 0