HTML

Mobilni bankar - blog

Porast kamata na kredite

 

17.01.2023 20:09
Slika
 

Banke širom Bosne i Hercegovine početkom  godine podići će kamatne stope zbog visoke inflacije, prenosi BHTV. Centralne banke u svijetu, poput američkog FED-a i evropske ECB (European Central Bank), posljednjih mjeseci konstantno podižu svoje referentne kamatne stope, što se naravno odražava i na kamatne stope komercijalnih banaka. Doduše, Centralna banka BiH zbog uslova valutnog odbora ne određuje referentnu kamatnu stopu, a ono malo instrumenata monetarne politike koje ima na raspolaganju ne može praktično puno uticati na komercijalne banke.

Preporučeno: Uz uslugu Mobilni bankar saznajte sve o ponudi kredita sa fiksnom kamatnom stopom i fiksnom ratom.


“Smatramo da će u konačnici ipak kamatne stope porasti. Znamo da su regulatori zabrinuti povećanjem kamatnih stopa, da ih žele donekle usporiti, znamo i da Centralna banka nije povećala stopu svoje proviziji u skladu sa stopama Evropske centralne banke”, rekao je Andrew Jewell, rezidentni predstavnik misije MMF-a u BiH.

Preporučeno: Zašto koristiti uslugu Mobilni bankar i tim MOJ BANKAR BA

“Nezamisliva je bilo kakva investicija i pokretanje proizvodnje bez kredita. Krediti su bili prema veličini firme od 2,5 do 4,5 posto, a sad već idu na 5,5 ili 6,5 posto”, dodaje Mladen Lazić, vlasnik tvornice za preradu voća. Dok god raste inflacija, rašće i kamatne stope, kažu ekonomisti. “Kamatna stopa bi trebalo da bude veća od stope inflacije i možemo reći u nekom teoretskom smislu da je to nekakav reper. Kolika će biti inflacija, to nije jednoznačno, ali u dugom roku nije normalno da stopa inflacije bude dosta veća od kamatne stope", ističe Saša Grabovac, ekonomista, u razgovoru za BHTV.

Preporučeno: Razlika između fiksne i promjenjive kamatne stope


Prezaduženost je samo posljedica u vremenu kada se niko ne bavi uzrokom, kažu u nevladinom sektoru. “Taj ogroman dio novca koji neodgovorni pojedinci unutar vlasti opljačkaju od građana bi mogao znatno povećati i penzije i plate i onda građani ne bi morali da podižu kredite”, dodaje Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava.


S obzirom na procjene da će kamate rasti barem još dvije godine, stručnjaci smatraju da će to fiksnu kamatnu stopu poslati u zaborav. “Ja mislim da će banke odustati od davanja kredita po fiksnoj stopi nego će sve ići na varijabilnu. U budućim ugovorima će stajati klauzula da će se kamatna stopa prilagođavati uslovima inflacije", upozorava Aleksa Milojević, ekonomista.

 

(preneseno sa portala Beta.ba)

0 0