HTML

Mobilni bankar - blog

Pažljivo u kredit

 

29.04.2022 23:49
Slika
 

Sve ste pokušali da ne uzmete kredit, ali ne ide. Došli ste u fazu kada stvarno trebate kredit.

Nećemo reći da postoje opravdani ili  neopravdani razlozi za kreditno zaduženje, jer je na Vama da procijenite svoje mogućnosti i realno sagledate svoje finansijsko stanje.

Ako ste i to uradiili i još uvijek  želite i trebate kredit, pročitajte barem nekoliko stvari koje Vam mogu koristiti.

Utvrdite koja je tačna svrha kredita i tačan iznos koji Vam treba

Ako kredit dižete tek „onako“ i nemate tačnu predstavu zbog čega Vam zaista treba i koji iznos Vam treba- niste na dobrom putu!

Uzmete li iznos veći nego što Vam zaista treba, na njega ćete nepotrebno plaćati troškove i kamatu. Uzmete li manje nego što je potrebno, može vam se desiti da zbog loše procjene imate dodatne troškove koji će potrošiti Vaš uobičajeni mjesečni budžet, a posljedice mogu biti kašnjenje sa plaćanjem rata kredita.  Dakle, napravite optimistični proračun, a zatim pesimistični proračunj, koji će onda biti osnova za konačni izračun tačnog iznosa koji Vam zaista treba.

Dizanje kredita treba biti detaljno osmišljeno

Najlakše je otići u banku, uzeti ponudu i potrebne formulare, ovjeriti ih u firmi, predati u banku i eto novca. 

Ali nemojte se kasnije žaliti da niste dovoljno razmislili ili da niste znali sve detalje. Dakle,  prije svega se informišite koji su vam načini kreditiranja na raspolaganju. Kakva je ponuda banaka? Kakve su kamate? Da li se naplaćuje ili ne obrada kredita? U kojem iznosu se naplaćuje obrada kredita? Koliki su troškovi osiguranja kredita? Šta pokriva osiguranje?

 

Naravno, prije samog početka provjerite  i svoju kreditnu sposobnost. To Vas ništa ne košta – samo pozovite za uslugu Mobilni bankar.

Provjerite x puta ponude tipa „kredit za 15 minuta“ , „kredit bez kamate“, „kredit bez ovjere formulara u firmi“

Ovakve ponude su primamljive jer sve možete dobiti sada i odmah. Ali, ponude tipa „sada i odmah“  su često sa puno većim troškovima i većim kamatama. Dakle, dobro razmislite o ponudama koje su nevjerojatne i primamljive, fenomenalne i neponovljive, a  koje možete ostvariti „sada i odmah“.

Donijeli ste odluku – sada budite precizni i temeljiti

Odmah tražite popis dokumentacije koja vam je potrebna za kredit. Ako vam nešto nije jasno, pitajte koliko god puta treba dok ne dobijete jasan odgovor. Koliko god češće možete - komunicirajte putem e-maila. Iskustva govore da je bolje o svemu imati pisani trag, nego se u slučaju nekih nesporazuma pozivati na rekla-kazala.

U današnje doba kada je slanje dokumenata putem e-mailova ili drugih servisa uobičajeno, najjednostavnije je na taj način uštediti vrijeme i novac i uvijek biti siguran da nosite ispravan dokument.


 Ovdje možete od Mobilnog bankara zatražiti sve informacije i formulare potrebne za kredit


Dobili ste kredit – i dalje pazite!

Provjeravajte da li se rate redovno uplaćuju! Kredit se najčešće otplaćuje na dva načina - administrativnom zabranom i trajnim nalogom.  Prvih par rata provjerite da li je uspostavljena administrativna zabrna ili trajni nalog. Ako slučajno kredit plaćate lično odnošenjem novca u banku – obavezno sebi postavite podsjetnik kako biste ratu plaćali na vrijeme ili čak dan dva prije.

U slučaju nepredviđenih okolnosti koje bi mogle uticati na otplatu rata kredita (smanjenje plate, otkaz na poslu, promjena poslodavca, promjena načina plaćanja rata)  obavezno i što prije posjetite  banku i razmotrite sve mogućnosti koje su vam na raspolaganju. Nastojte da Vaše obaveze izvršavate po ugovoru i na vrijeme, jer je bitno imati dobar kreditni rejting u banci.

0 0