HTML

Mobilni bankar - blog

Kartice

 

06.02.2022
Slika
 
Naravno da svi klijenti sa računom u banci imaju i kartice, barem debitnu ako ne i kreditne. Ali tek je u posljednje vrijeme kartični način plaćanja postao realnost za veliki dio stanovništva i na našem tržištu. Tako preko 84% građana za plaćanje koristi upravo svoje kartice i mobilne telefone, a razlozi su jasni – sigurniji i jednostavniji način plaćanje, bez imalo rizika.

Kartice prije svega možemo razlikovati prema njihovom izdavaocu (VISA, MasterCard), ali također i po njihovoj namjeni, što je za nas mnogo bitnije.

Prema tome, imamo:
Debitna kartica

Debitna kartica je kartica koju koristite za raspolaganje tekućim računom, na koji se uplaćuju vaša redovna primanja ili neke druge sporadične uplate. Svakako, služi za podizanje gotovine na bankomatima ali i za jednokratno plaćanje u trgovinama. U ovisnosti od iznosa primanja, možete tražiti i odobrenje prekoračenja (overdraft ili limit) po tekućem računu.

Kreditna kartica za plaćanje na rate

Kreditna kartica se odborova na zahtjev klijenta i u iznosu koji je naveden na zahtjevu. Služi za plaćanje roba i usluga na rate (do 24 rate) – bez kamata. Cijena artikla koji kupujete se prilikom plaćanja podijeli na broj rata koji izaberete, a zatim mjesečno uplaćujete dobijeni iznos rate na svoju kreditnu karticu, kako biste istu „napunili“. Kreditnu karticu treba koristiti samo za ono za šta je namijenjena, te izbjegavati druge upotrebe, kao što su jednokratno plaćanje (bez rata) i podizanje gotovine na bankomatu.



Kreditna kartica za podizanje gotovine

Ovu karticu možete koristiti za podizanje gotovine na bankomatu, koji se zatim dijeli na 6, 12, 24 ili 36 mjeseci – ovisno o visini iznosa. Za transakcije do 50,00 KM nema kamate i cjelokupni iznos se vraća do 20. u mjesecu.

Charge kreditna kartica

Klasična kreditna kartica sa odgodom plaćanja. Koristite za podizanje gotovine u određenom iznosu koji onda vraćate do 20. narednog mjeseca, bez kamate.


Ovo su samo neke od najzastupljenijih vrsta kartica. Sve dodatne informacije o načinu podnošenja zahtjeva za kreditne kartice, visini limita koji možete dobiti, načinima pravilnog korištenja i obračuna kamata možete dobiti kontaktiranjem i korištenjem usluge Mobilnog bankara na način koji Vam odgovara, a možete i ispuniti kreditni upitnik, pa ćemo mi Vas kontaktirati u što kraćem roku.

Ovo može biti korisno i drugima - podijelite objavu.
0 0