HTML

Mobilni bankar - blog

Internet bankarstvo i mobilno bankarstvo

 

29.12.2023 22:08
Slika
 
Bankarsko poslovanje je povezano sa razvojem tehnologije, a kako se primjena interneta proširila i postala svakodnevnica tako se već odavno susrećemo sa novim pojmovima i načinima korištenja bankarskih usluga.  Jedan od načina savremenog korištenja bankarskih usluga je internet bankarstvo (E-Banking) i mobilno bankarstvo (mBanking).

Mogli bismo reći da je po definiciji Internet bankarstvo sistem različitih načina izvođenja finansijskih transakcija upotrebnom informacione i telekomunikacione tehnologije tj. sistem plaćanja i obavljanja drugih finansijskih transakcija putem interneta.

To je brz, efikasan i pouzdan sistem koji omogućava da se putem interneta pristupi banci u bilo koje vrijeme, nezavisno od vremena rada banke  -  24 sata dnevno, sedam dana u sedmici.

Da bi neko mogao biti korisnik Internet  bankarstva - treba da bude klijent određene banke koja nudi opciju elektronskog bankarstva, da ima računar odgovarajućih tehničkih karakteristika i ima Internet vezu.

Za mobilno bankarstvo (bankarstvo putem mobitela) je potrebno preuzeti odgovarajuću aplikaciju i nakon autorizacije se sve može obavljati i putem mobitela koristeći instaliranu aplikaciju. 

Šta omogućava Internet bankarstvo i mobilno bankarstvo
- Pregled stanja i prometa po računima
- Prijenos sredstava (uplate/isplate) na vlastite KM i devizne račune, te KM i devizne račune drugih fizičkih lica i pravnih lica u BiH i inostranstvu
- Konverziju deviza
- Kreiranje trajnih naloga
- Pregled statusa trajnih naloga

Ove usluge su dostupne i u bilo koje vrijeme. Uplate (npr.plaćanje računa) je znatno jeftinije putem Internet bankarstva ili mobilnog bankarstva nego kada račune plaćate u poslovnici ili putem pošte. Ako naknada za obavljenih npr. šest transakcija (od čega pet na istu, a jedna na drugu banku) na šalteru banke košta 18 KM, korištenjem Internet bankarstva sve će koštati 2,10 KM.

Internet i mobilno bankarstvo štede vrijeme i novac klijenta. Svi koji cijene svoje vrijeme i radije ga provode sa porodicom i prijateljima ili se bave nekom drugom aktivnošću, umjesto da čekaju u poslovnicama, nalaze veliku vrijednost u ovom načinu korištenja bankarskih usluga.

Korisnik usluge internet bankarstvo i mobilno bankarstvo može biti svako domaće fizičko i pravno lice  koje ima otvoren račun u banci i mobilni telefon sa pristupom internetu.

Kontaktirajte nas i naš Mobilni bankar će Vam pomoći da jednostavnije otvorite račun i postanete korisnik Internet bankarstva ili mobilnog bankarstva.  Pomoći ćemo Vam oko instaliranja app, te prvog logovanja i prve transakcije.
0 0