Sberbank odlazi iz BiH

sber aik kupovina podruznica

Sberbank Europe  je potvrdila prodaju svojih podružnica u BiH, Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji. Ove podružnice prelaze u vlasništvo beogradske AIK banke, slovenske Gorenjske banke i Agri Europe Cyprus Limitedu.

Ko je kupac Sberbank BiH

Nakon detaljne analize nekoliko opcija, transakcija s AIK Bankom, Gorenjskom bankom i Agri Europe Cyprus Limited, pokazala se najatraktivnijom iz perspektive Sberbank Evrope AG, navode iz te banke. Dodaju da su kupci u značajnoj mjeri prisutni u regiji i imaju jasnu viziju budućeg razvoja te podržavaju daljnji rast banaka, čime se osigurava da će klijenti i dalje moći računati na ​​usluge visokog nivoa kvalitete.

Zaključenje transakcije podliježe odobrenjima nacionalnih i međunarodnih regulatora, kao i nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, što se očekuje u 2022. godini, navode još iz te banke.

kreditna sposobnost
ŠTA JE KREDITNA SPOSOBNOST

Iza AIK banke, Gorenjske banke i Agri Europe Cyprus Limited stoji Miodrag Kostić, jedan od najbogatijih srpskih biznismena. Kostić je predsjednik kompanije MK Group čije su osnovne djelatnosti proizvodnja i trgovina poljoprivrednim proizvodima.

AIK banka drži oko 92 odsto akcija u Gorenjska banka, a Kostić je i član borda Agri Europe Cyprus Limited. Bogatstvo Miodraga Kostića dovelo ga je na Forbsovu listu najbogatijih biznismena u Srbiji.

Zašto je Sberbank odlučila da se povuče?

Sberbanka je vodeća banka u Rusiji, koja posjeduje najveću bankarsku mrežu u toj zemlji. Osnivač Sberbank i ujedno najveći akcionar banke je Centralna banka Rusije, koja posjeduje većinski dio kapitala.

Kreditni upitnik - kontakti
POPUNITE ODMAH

Kako je prenijela agencija Reuters 3. novembra, ova državna banka, koja je pod zapadnim sankcijama uvedenim Rusiji 2014. zbog aneksije Krima, godinama planira da smanji svoje poslovanje u Evropi i već je prodala svoju tursku podružnicu Denizbank.

Predsjednik Uprave Sberbanke German Gref izjavio je 2017. godine da kompanija planira da napusti niz evropskih zemalja zbog ozbiljnih poteškoća u poslovanju koje proizlaze iz silnog regulatornog pritiska povezanog sa sankcijama protiv Rusije, prenio je Jutarnji list, citirajući Grefovu izjavu za TV kanal Rossia 24.

(Izvori: slobodnaevropa.org/noviglas.info)

koristite uslugu sa bilo kojeg mjesta

Iz udobnosti vlastitog doma – koristite besplatnu uslugu Mobilni bankar i zatražite detaljne informacije o aktuelnim ponudama, zakažite sastanak ili zatražite da Vam dostavimo potrebne formulare na Vaš email.

Sa nama je jednostavnije.

Provjereno i pouzdano!