Društvene mreže – često mjesto prevare

sigurnost na webu

Brzi krediti, isplata za petnaest minuta, dobre nagrade, putovanje iz snova,  konverzija kripto valuta, brza zarada, ogromna sniženja poznatih brendova – sve to može biti sadržaj primamljivih oglasa u kojima se naglašava da vam je za ponuđeno potreban samo jedan klik! Ipak – pazite na vašu sigurnost.

Najčešći načini prevare i savjeti kako se zaštititi

Pažnja – nikada ne žurite sa klikom na ponude koja će vam “promijeniti život”.  Činjenica da Facebook, Instagram, Youtube i druge platforme  bilježe stalni rast korisnika, znači upravo da je i  broj opasnosti od mogućih zloupotreba i prevara u porastu. Društvene mreže postale su primarni izvor zabave i bitan dio života, ali i ozbiljna prijetnja i dobra prilika za prevarante, koji ih također koriste.

Veliki broj korisnika društvenih mreža naručuje proizvode putem pametnih telefona, ali također i veliki broj njih nije upoznat sa svim sigurnosnim mehanizmima koji štite ovaj način kupovine i  transakcija.

Visa predstavlja neke od najčešćih tehnika, koje prevaranti širom svijeta primjenjuju na društvenim mrežama, kao i nekoliko jednostavnih savjeta, kako da zaštitite lične i finansijske podatke.

visa secure

Načini prevare

Klikbejt

Prevaranti često stvaraju atraktivne kampanje sa mamcima na društvenim mrežama.  Sočan naslov, privlačan video zapis, aktuelni članak  – sve što će natjerati pojedinca da klikne i pristupe zlonamjernoj (i nezaštićenoj) vezi.  

Jednom kada pojedinac klikne na link, od žrtve se traži da se ponovo prijavi, da prihvati dozvole aplikacije ili putem lažnog ekrana za prijavu potvrdi autentičnost svojih podataka. Kada se prijavite, prevaranti dobiju  pristup lozinkama i podacima o profilu.

Lažno predstavljanje

Lažno predstavljanje ili tzv. “fishing” jedna je od  tehnika kojom se služe prevaranti na društvenim mrežama. Prevaranti kontaktiraju svoje žrtve putem Facebooka ili Twittera ili SMS porukom, nudeći poklon ili posebnu ponudu, ili prosleđuju link koji vodi na web stranicu koja zahtijeva podatke o vašoj kartici ili računu. Drugi slučaj je da klikom na link, pametni telefon pokupi zlonamjerni softver, koji potom šalje poruke sa vašeg profila na cijelu listu kontakata. Kako poruke koje pojedinci od vas primaju, dolaze od nekoga kome vjeruju, korisnici upadnu u zamku i nenamjerno preuzmu virus.

Skriveni ili skraćeni URL-ovi

Veliki broj prevara prate kratki URL -ovi. Iako usluge skraćivanja URL -ova mogu biti od koristi, isto tako se lako mogu maskirati u zlonamjerne URL -ove i navesti korisnike da vjeruju da je veza važeća. Kratki URL vidjet ćete svuda na društvenim mrežama, ali nikada nećete znati kuda vas upućuju jer skrivaju cijelu adresu web lokacije (stranice). Tako prilikom korištenja društvenih mreža i kupovine, jednosatvno možete upasti u zamku i završiti na lažnim stranicama.

Kvizovi i druge aplikacije

Na Facebooku ili Twitteru često vidite kvizove kao npr.  „Na koju slavnu ličnosti najviše ličite?“ ,,Koji si zvjezdani znak?” ili „Kliknite ovde da predvidite svoju budućnost“ ili „Kako ćete izgledati sa 70 godina?“  

klibeit quiz

Nakon što završite kviz, često stigne zahtjev da se pretplatite na određenu uslugu i podijelite podatke o kartici i računu, koji potom bivaju zloupotrebljeni.

Kako da se zaštitite?

Učestalost prevara na društvenim mrežama poslednjih godina jeste u porastu, ali ipak postoji nekoliko jednostavnih načina kojih se možete pridržavati i spriječiti moguće zloupotrebe vaših ličnih i finansijskih podataka.

ne nasjeda na klikbejt

Koristite provjerene sajtove (stranice)  

Uvijek koristite provjerene sajtove, izbjegavajte sumnjive linkove i kupujte isključivo putem zvaničnih sajtova prodavnica. Ipak, postoje sajtovi koji su bezbjedni za kupovinu i podržani od strane vodjećih tehnoloških kompanija.

Sigurne stranice imaju oznaku zaključanog katanca, a prefiks stranice je https. 

Prisustvo brenda Visa je znak sigurnosti.  Visa je oznaku Visa Secure postavila i implementirala na stotinama hiljada web-sajtova trgovaca, kako bi učinila sigurnijim online transakcije, te na svim sajtovima na kojima vidite Visa logo – možete bez brige kupovati.

Izvršite dvostruku verifikaciju

Danas većina vodećih platformi na društvenim mrežama nudi dvostruku verifikaciju. To obično znači  povezivanje vašeg računa sa mobilnim telefonom radi verifikacije ili pružanja koda  putem SMS poruke.

Za sigurnije transakcije na internetu, Visa je razvila tehnologiju Verified by Visa, zasnovanu na bezbjednosnom standardu 3D Secure koji je usvojila industrija plaćanja. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, prilikom online plaćanja, vlasniku kartice se šalje SMS sa jednokratnom lozinkom, bez koje nije moguće izvršiti transakciju. To znači da se vlasnik kartice odmah obavještava o svim aktivnostima na njegovoj kartici, uključujući i one sumnjive, i da o tome može obavijestiti svoju banku.

Dodatno, Visa koristi tokenizaciju – tehnologiju koja u svakoj transakciji omogućava zamjenu povjerljivih podataka o plaćanju jedinstvenim digitalnim identifikatorom – tokenom, bez rizika da on bude ugrožen. Lični podaci kao i podaci o transakciji ne prosleđuju se drugim licima, čak ni telekomunikacioni provajder ne zna podatke o vašoj kartici. Kada bi neko presreo token, on ne bi mogao da se iskoristi na drugom mestu, servisu ili uređaju, jer predstavlja jedinstveni niz cifara koji nastaje pri svakoj pojedinačnoj transakciji.

clickbait

Pružite samo osnovne informacije

I na kraju – najbolji način da zaštitite osjetljive informacije je da ih uopšte ne dajete.

Većina podataka koje zahtjevaju društvene platforme nijesu obavezne. Nemojte davati više informacija o sebi, svojoj porodici, lokaciji, interesovanjima osim ukoliko je to obavezno.

Prilikom kupovine na Instagramu ili Facebooku ne dijelite PIN kod, ne šaljite fotokopiju kartice, ili drugog dokumenta nikome na društvenim mrežama.

Prevaranti su uporni  u pronalaženju novih načina prevara. Zato – edukujte se i informišite na temu bezbjednosti i mudro koristite društvene mreže.

Na kraju

Radi zaštite vaše privatnosti – Mobilni bankar uvijek naglašava da ispod naših objava nikada u komentare ne pišete ništa o vašim podacima, niti postavljate bilo kakva pitanja.

Ako ispod naših objava – javno u komentaru nešto pitate vezano za kredit – time svima pokazujete da ste zainteresovani za kredit! A to, ipak, treba da bude vaša privatna stvar.

pas spijun

Sve upite šaljite privatnom porukom (messenger, viber, SMS) ili putem ovog kontakt obrasca.