Papirni novac polako nestaje iz upotrebe

Pos terminal

Novac je osnovno platežno sredstvo i koristi se u papirnom i metalnom obliku, a u posljednje vreme sve više i u elektronskom. Prije pojave papirnog novca prvo se koristio melalni – kovani novac. Istorijski podaci kažu da su se prve papirne novčanice pojavile u Kini u sedmom vijeku, dok se u Evropi papirne novčanice koriste skoro 400 godina.

Prvi tragovi pojave papirnog novca u istoriji vežu se za Kinu, tačnije za vrijeme vladavine dinastije Tang u sedmom vijeku nove ere. Međutim, kao službena valuta se koristi tek od početka 11. vijeka. Tada se pojavio prvi oblik mjenice pod imenom đaozi, koju numizmatičari smatraju prvim papirnim novcem u istoriji. Kako bi se suprotstavili falsifikovanju, đaoze su označavali višestrukim pečatima.

Stokholmska banka je prva na Starom kontinentu izdala papirnu novčanicu 16. jula 1661. godine. Švedski papirni novac je poslužio kao primjer za štampanje ovakve vrste novca i uostalom dijelu Evrope.

KUPUJTE NA RATE BEZ KAMATE – SHOPPING KREDITNA KARTICA

Ovo je bio veliki uspjeh u to vrijeme jer je olakšano plaćanje jer više nije bilo potrebe za nošenjem velikih torbi sa zlatom i srebrom, a na ovaj način je smanjen i broj krađa. Međutim, sam početak razvijanja ovakvog oblika monetarne politike naišao je najpre na negodovanja, jer su trgovci u to vrijeme smatrali da izdavanje novca predviđa pad državnog monetarnog sistema.

Suočeni sa brojnim prigovorima, da bi izbjegli kritike, švedske vlasti su izdale novčanice sa najmanje 16 certifikovanih odobrenja od istaknutih i pouzdanih zvaničnika koji su ih svojeručno potpisali. Nakon ovoga, u nadolazećim mjesecima, mnoge Evropske vlade i trgovci su ovaj model vidjeli kao siguran, pa su se odlučivali da i sami krenu da štampaju papirni novac.

Prve papirne novčanice na terotiriji BiH emitovane su pod upravom Osmanskog Carstva početkom pedestih godina 19.vijeka.  

Danas se u svijetu koristi više od 170 različitih valuta, a samo osam odsto od ukupnog novca predstavlja fizički novac, ostatak je u elektronskoj formi.

kreditne kartice
ŠTA SU DEBITNE A ŠTA KREDITNE KARTICE

Elektronski novac (nije kriptovaluta!) je elektronski, uključujući i magnetski, pohranjena novčana vrijednost koja je izdana nakon primitka novčanih sredstava u svrhu izvršavanja platnih transakcija u smislu zakona kojim se uređuje platni promet i koju prihvaća fizička ili pravna osoba koja nije izdavatelj toga elektronskog novca, a koja čini novčano potraživanje prema izdavatelju.

Primjer elektronskog novca su prepaid kartice (poklon kartice) koje izdaju banke i kartične kuće, a koje se mogu koristiti u širokom izboru trgovina. Potrošači se često ovim karticama koriste za plaćanja u internetskim trgovinama.

EVO ZBOG ČEGA KORISTITI NAŠE USLUGE

Prije pojave prvih oblika novca, ljudi su plaćanje izvršavali u naturi, te se tokom istorije moglo platiti čak i sapunom, kakaoom, dlačicama iz slonovog repa, žitaricama, životinjskom kožom, perjem, čajem i drugim neobičnim proizvodima.