Ponovo u modi “Second hand”

Iako su donedavno bile dobar kandidat za istoriju, radnje u kojima se potrošačima nudi jeftina roba ponovo predstavljaju sve češću pojavu u BiH. Po poznatom principu “tri za 10 KM”  ili “sve od 5 do  20 KM”, ove prodavnice postaju adresa na kojoj kupuje sve veći broj građana.

Osim pristupačnih cijena koje nude ove radnje, listi njihovih “aduta” mogli bismo da dodamo i mogućnost da građani proizvode kupuju na komad ili u manjoj količini. Šta se krije iza ovoga, dobar marketing ili loša finansijska situacija potrošača?

Second hand Shop Selma

Radnje koje se nalaze u Vitezu, Travniku i Kaknju, nudi kvalitetnu robu po pristupačnim cijenama . Kliknite na sliku da vidite ponudu i cijene.

Radnja u Vitezu je ul.Stjepana Radića b.b. (KLIK ZA PRIKAZ LOKACIJE)

Sve masovnija pojava ovih radnji nije stvar slučajnosti, već ekonomskih kretanja koja važe u našoj zemlji.

“U našim trgovinama moguće je pronaći kvalitetnu markiranu robu po dosta niskim cijenama, te zbog toga u naše trgovine ne dolaze samo osobe čija je kupovna moć niska. Naše mušterije su i osobe sa dobrim pa i odličnim primanjima , a koji prepoznaju kvalitet koji nudimo.” – ističu vlasnici i pozivaju da pogledate ponudu na Second Hand Shop ‘Selma’

Stručnjaci ističu da mi i dalje imamo nezadovoljavajuću kupovnu moć stanovništva, jer minimalna zarada ne pokriva minimalnu potrošačku korpu, što je jasan indikator. Uz to, polovina zaposlenih prima zaradu ispod prosječne plate, a najveći dio njih je u privatnom sektoru, što je posljedica neselektivnog i netransparentnog davanja subvencija raznim djelatnostima koje imaju niže prosječne neto zarade.

Second hand Shop Selma u Travniku

Radnja se nalazi na adresi Bosanska 12 Travnik. (KLIK NA LINK ZA PRIKAZ LOKACIJE)

Glavni kriterijum kojim se vode potrošači prilikom kupovine  je cijena proizvoda.

Životni standard koji je nezadovoljavajući stvara potrebu za proizvodima niže cijene, koja je i dalje dominantni faktor prilikom odlučivanja o kupovini. Imajući to u vidu, pomenute radnje imaju prođu na ovom tržištu. Zbog toga preduzetnici plasiraju robu takve vrste, a najbolji primjer su „second hand“ prodavnice čija roba ovde ima veću tražnju nego što je to slučaj u razvijenim ekonomijama.

Second hand Shop Selma u Kaknju

Radnja se nalazi na adresi Alije Izetbegovića br.37 u Kaknju. (KLIK NA LINK ZA PRIKAZ LOKACIJE)

O kupovnoj moći stanovništva govori i državni intervencionizam, koji je nastao kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

U ovim radnjama najčešće kupuju građani slabije kupovne moći koji imaju određeni iznos koji su izdvojili za kupovinu.

Kada se govori o odnosu cijene i kvaliteta, činjenica da je neki proizvod jeftin ne mora nužno da znači da je lošijeg kvaliteta.

Kvalitet proizvoda vjerovatno može biti manji, ali ne mora da znači, sve zavisi šta se kupuje.

PROČITAJTE JOŠ: