Kako upravljati troškovima  (Pruži se koliki je jorgan)

Gdje odlazi vaš novac? Koliko novca mjesečno potrošite na izlaske? Koliko trošite za hranu? Ne znate? Tačno ćete odgovoriti samo ako pratite i bilježite svoju potrošnju, odnosno ako pažljivo upravljate kućnim budžetom.

Napravite lični proračun kojim kontrolišete svoj novac kako bi ga rasporedili na najbolji način i ispunili sve svoje potrebe, želje i ciljeve.

Najjednostavnija proračunska tablica ima dvije kolone u koje upišete troškove (lijevi stupac) i primanja (desni).

Cilj vam je da kad podvučete crtu, imate višak primanja nad troškovima,  što znači da možete štedjeti. Poželjno je da taj višak  bude 20 posto svih primanja, a može i više.

Da biste u tome bili što uspješniji, slijedite ove korake:

1. Popišite sve svoje troškove

Vodeći detaljan popis svih troškova, tačno ćete znati na što trošite svoj novac. Zato, prvo krenite od troškova.

Razne su metode praćenja potrošnje: zapisivanje  u rokovnik, u mobitel, čuvanje svih računa i druge. Bez obzira na način praćenja, važno je da svaki trošak, čak i onaj najmanji, uvijek zabilježite. Najlakše ćete to učiniti ako troškove razvrstate prema stavkama namjene (npr: troškovi za stanovanje, hranu, prijevoz, režije, higijenu, odlasci na kafu, izdaci za otplatu kredita i sl.).

Budite iskreni prema sebi, detaljno i stvarno popišite sve na što trošite novac. Nemojte zaboraviti na račune koje plaćate dva puta ili jednom godišnje.

Postoje dvije vrste troškova: nužni (stanovanje, hrana, odjeća, obuća i obrazovanje, ako se još školujete) i oni koji nisu nužni (download muzike ili rođendanski pokloni).

Pratite sve svoje troškove, bilo da se radi o kupovini na karticu ili na podizanje gotovine s  bankovnog računa. Ako ugovorite uslugu mobilnog  bankarstva u svakom trenutku možete vidjeti kada, koliko i na što ste potrošili novac.

2. Popišite primanja, preispitajte troškove i odredite prioritete

Kada ste popisali sve na što trošite novac, već ste na pola puta da kontrolišete svoje lične finansije. Uporedite svoje rashode s prihodom. Da li su rashodi veći? Ako jesumorate odrediti prioritete troškovima – dati prednost onima koji su najvažniji.

Nužni troškovi – hrana i stanovanje su najvažniji. Morate jesti i imati krov nad glavom. Ali, što je sa svakodnevnim ispijanjem pića s prijateljima u kafiću,  članarinom u fitnessu i odlaskom frizeru? Ako je zbog toga vaš proračun u minusu, možda se tih troškova za sada morate odreći.

3. Ne zaboravite štedjeti

Uspjeli ste uskladiti prihode s rashodima. Jeste li predvidjeli štednju za budućnost?

Zato u svoj plan osobnog proračuna morate dodati stavku „štednja“. Opće pravilo je da bi trebalo štedjeti 20 posto mjesečnog prihoda. Ako ne uspijete, još jednom preispitajte troškove.

Plan ličnog proračuna počinje s određivanjem cilja a taj je – da vaši prihodi budi veći od rashoda. Ako pametno upravljate svojim novcem, imat ćete višak novca (suficit) i sigurniju finansijsku budućnost. U protivnom, imate manjak novca (deficit) i brige kako platiti račune i vratiti dugove.

Upamtite: uspješnim vođenjem ličnog budžeta vi kontrolišete novac, a ne on vas.

Držite se svoga plana.  Proračun je vama na pomoć. Jednom kad ga napravite, kontrolišite kako vam ide.

Kreditni upitnik za uslugu Mobilni bankar

Lični proračun možete raditi u kratkom roku (mjesečno) ili dugoročno (polugodišnje, godišnje). Kada planirate mjesečno, ne zaboravite na godišnje troškove. Naime, tokom godine  postoje razlike u visini troškova života – troškovi grijanja su veći u zimskim mjesecima, a u ljetnim ćete imati dodatne troškove godišnjeg odmora. Stoga se štednja iz jednog mjeseca treba vremenski rasporediti za potrošnju u drugom mjesecu.