Zanimanja budućnosti

Pred intervju za posao - zanimanja budućnosti

U periodu 4.industrijske revolucije tržište rada se konstantno mijenja, pa nismo sigurni da li možemo da ispratimo sve promjene i izazove. One nam ujedno i poručuju da učenje –  usvajanje  znanja i vještina – nikada i ne treba prestati. Prema stručnim prognozama – budućnost nam donosi nova zanimanja, ili će barem dati primat nekim postojećim, dok će određene profesije polako nestajati.

Tehnologija munjevito napreduje, pa možemo da primijetimo nagle promjene u poslovanju: više se okrećemo onlaime svijetu i digitalizaciji. Iako ne znamo šta nas čeka za 30 godina – možemo da pretpostavimo. Sadašnji trendovi na tržištu rada nam pomažu u tome.

Poslovi koji će imati stabilan rast i razvoj, i koji će ujedno biti dobro plaćeni, jesu: poslovni analitičar, softver developer, marketinški ekspert, stručnjak za informatičku bezbijednost, direktor prodaje i fizioterapeut. Neka od ovih zanimanja su na listi “budućih” na osnovu sektora koji danas brzo rastu, a neka su izvučena na temelju predikcija o dolazećoj tehnologiji.

Predviđanje je da će se neke profesije razviti u narednih 10 godina, a neke od njih vezane su za javno zdravlje i zdravstvenu njegu. Robotika i veštačka inteligencija su nešto što će promijeniti industriju i pokrenuti nova radna mjesta.

Opasni i manuelni zadaci biće zamijenjeni upravo robotikom. Fizikalci će morati da rade napornije kako bi bilo vrjednovani, odnosno kako bi opstali u svijetu tehnologije i robotike.

Vještačka inteligencija će otkloniti potrebu za ponavljanjem zadataka, a radnici će imati pristup većem broju alata i podataka, nego ikada pijre. Karijere programera i analitičara ići će uzlaznom putanjom.

Koji sektor će najviše zapošljavati do 2050. godine?

Na osnovu ovog pitanja je sprovedena anketa na  2.185 ljudi. Ponuđeni sektori su: transport, medicina, tehnologija, finansije, prodaja. Ispitanici su pokazali da najviše vjeruju u tehnologiju, za koju je glasalo njih 55 posto. Zatim slijede medicina (24%) i finansije (12%), a transport i prodaja dijele mjesto po broju glasova, koji je bilo 5 procenata.

Od svih zanimanja koja će doživeti procvat u naredne tri decenije, pretpostavka je da će najbolje biti plaćeni softver developer i direktor prodaje. U fizioterapeute se vjeruje u budućnosti zato što u ovom segmentu mašina definitivno ne može da zamijeni čovjeka.

Kreditni upitnik za uslugu Mobilni bankar

Ali, osim toga, na listi traženih zanimanja bit će administrator u bolnicama i ordinacijama, jer će pažnja biti usmjerena na logistiku, osiguranje i planiranje.

Sada, kada milioni ljudi rade od kuće, vidimo koliko je važna bezbjednost na mreži i kada je reč o ličnim računarima, pa će i kompanije zahtijevati vrsne IT stručnjake za bezbjednost, budući da hakerski napadi postaju učestali, i razvijaju se nove potencijalne prijetnje.

O prodaji kao ključnoj stavki mnogih poslovanja, zatim o softverima i analitici, ne treba mnogo govoriti. Jasno je da će ove profesije nastaviti da dominiraju i u narednim godinama.

(Izvor: biznis.telegraf.rs)