Kako napisati molbu za posao

dilema o kreditu

Kako napisati molbu za posao

Veliki broj ljudi se našao u situaciji da zbog promjene posla mora napisati novu molbu koja je trebala biti ključni pokretač prema novom radnom mjestu. Prvi korak koji bi svaka osoba trebala savladati jeste da ostavi odličan utisak na novog poslodavca

Naime, prije nego što se uopšte dođe do kruga gdje već sjedite preko puta svog potencijalnog poslodavca, potrebno je napisati dobru biografiju i  molbu za posao kojom ćete se izdvojiti iz mnoštva prijava koje su stigle za jedno radno mjesto.

Dobiti posao podrazumijeva velik broj faktora, a i sreća je jedan od njih. No kako se ne bi oslanjali samo na taj faktor, važno je poduzeti sve potrebne mjere kako se ništa nebi prepuštalo slučaju. Dobra molba za posao otvara vam mnoga vrata.

Biografija mora predstaviti sve bitne informacije o vama kao radniku. Tu u najkraćem obliku treba stajati sve ono što vas može prikazati u pozitivnom svjetlu, zbog čega će vas uzeti u obzir i zbog čega će vas smatrati dobrim izborom.

Pored biografije, tu je i molba koja na neki način još malo bolje prikazuje kakva ste vi osoba. Dakle ako napišete molbu bez razmišljanja o tome kako će izgledati, može se dogoditi da bez obzira na biografiju budete odbijeni.

Postoji nekoliko savjeta kako napisati dobru molbu. Prije svega uvijek treba započeti sa adresom i kontaktom osobe koja je objavila konkurs za posao. Nakon toga treba staviti naslov koji treba biti napisan u obliku: Molba za posao, u nastavku za koji se posao javljate.

Tekst obavezno treba započeti sa Poštovani/a X, javljam se na oglas za posao Y. Nastavljate sa kratkim sažetkom zašto bi upravo vas poslodavac trebao zaposliti.

Pokušajte biti originalni i što manje držati se činjenica kao što su škole koje ste završili.

To se već nalazi u vašem životopisu i nije potrebno ponavljati se. Pokušajte istaknuti ako ste učestvovali u nekim posebnim organizacijama, bilo u sklopu fakulteta, ili čak i srednje škole. Budite jedinstveni. Za kraj se svakako zahvalite na vremenu koje ste dobili i iskažite nadu kako se vjerojatno vidite na razgovoru za željeni posao.

Otvorena molba za posao

U otvorenoj molbi, vi se kandidujete za eventualni, budući posao u određenoj firmi. Otvorene molbe za posao se šalju kompanijama koje nisu objavile konkurs za posao, no uvijek postoji mogućnost da upravo vašu molbu i biografiju ostave u svojoj bazi te vas, ukoliko se pokaže potreba za novim zapošljavanjima, kontaktiraju s ciljem zaposlenja. Otvorena molba za posao treba biti vrlo kvalitetno napisana

Molba za posao prvo je što će potencijalni poslodavac uzeti u ruke i ona mu mnogo govori o vama. Zatoto je potrebno truda i vremena da se napiše kvalitetna otvorena molba za posao.

Uz to što se sadržajno razlikuje od klasične molbe za posao, otvorene se molbe šalju kada firme ili poslodavci nisu objavili konkurs za posao, ali  to možda može biti dobar način kako doći do posla u željenoj firmi.

Otvorenu molbu za posao potrebno je prilagoditi poslodavcu ili kompaniji, te radnom mjestu za koje se javljate.

Otvorena molba bi trebala biti napisana na suptilan, ali dovoljno direktan način da vas u osnovnim crtama predstavi u što boljem svijetlu. U njoj se predstavljate i nudite svoje usluge u svrhu poboljšanja rada određene firme. Dakako, u njoj je važno da se predstavite dovoljno zanimljivo kako bi potencijalni poslodavac ipak malo razmislio jeste li mu uistinu potrebni.

Nije loše prije slanja otvorene molbe istražiti firmu i prema njoj napisati molbu.

A sve one molbe koje tarioci posla pišu radi reda i na isti način, zapravo i završe na isti način – uglavnom završe u smeću.

One su sve jednake, jednolične i šteta je zapravo da potencijalno dobri radnici u startu budu otpisani jer nemaju dobru molbu pa nisu ni pozvani na intervju za posao.

Slanje otvorenih molbi svakako može biti pozitivan korak u pronalasku posla. To što neka kompanija nije objavila natječaj, neka vas ne obeshrabri jer mnogi primjeri oko nas dokazuju da se i ovim putem može zaposliti bez problema. Možda je potrebno pričekati koji mjesec, ali svakako se na kraju može isplatiti i ovaj potez!

U krajnjem sličaju, nakon ovakva molbe vrlo je moguće da kompanija vašu molbu i biografiju sačuva u svojoj bazi podataka, te vas kontaktiraju ukoliko se pokaže potreba za zapošljavanjem novog kadra ili im zatreba neko vašeg obrazovanja, vještina i sposobnosti.