Stvari o automobilima koje mnogi nisu znali

Većinu osnovnih stvari o automobilima svi već znaju. Ali, neke od stvari koje možete pročitati u nastavku suigurno niste znali:

Rolls Royce je u vlasništvu BMW-a? Iako su ovi velikani poznati po proizvodnji automobila, počeli su kao proizvođači avionskih dijelova. Danas Rolls Royce i dalje proizvodi avionske motore, a BMW dizajnira interijere aviona.

Za svako smanjenje brzine za 1km/h, dolazi do smanjenja prosječnog broja nezgoda za 2%?

Audi je dio Volkswagen grupe? Audi je zaista samostalno započeo svoje poslovanje. Ali danas je Audi u  vlasništvu  Volkswagen. Može se reći da je Audi luksuzan brend Volkswagena.

Svijet automobila je pretežno muški, ali žene u njemu imaju veliku ulogu.

Jeste li znali da je novac za projekt prvog automobila, Karlu Benzu dala njegova žena Berta? Karl Benz u svojim je memoarima napisao: “Samo je jedna osoba ostala uz mene na malom brodu života kada mu se predviđalo potonuće. To je bila moja žena. Hrabro je postavila nova sidra nade.”

Najviša kazna za brzu vožnju u iznosu od 1 000 000 dolara izdana je u Švedskoj, gdje se iznosi baziraju ovisno o iznosu plaće i prekoračene brzine.

Prosječan auto provede 95% svog životnog vijeka parkiran?

Daniel Craig koji je glumio Jamesa Bonda, za nagradu može koristiti bilo koje Aston Martin vozilo do kraja svog života.

Prosječan vozač tokom života provede čak 5 mjeseci čekanja na crvenom svjetlu!

Audi je prvi proizvođač koji je radio ispitivanja na sudar, već 1938. testirali su model F7. Tada nije bilo hala gdje bi se automobil testirao, nego su ga jednostavno pustili niz brdo, a na kraju puta bi udario u čvrstu prepreku.

Osnivač Mercedes Benza – Karl Benz je prva osoba kojoj je izdana vozačka dozvola. Građani Mannheim-a su se žalili na buku i smrad koju su stvarali njegovi automobili, pa je Benz 1888. godine zatražio (i dobio) dozvolu gradskih vlasti da vozi svoj automobil po gradu.

Jedna od najimpresivnijih činjenica o Mercedes-Benzu je to što njihova sjedala pružaju podršku unutarnjim organima! Inženjeri uzimaju prijedloge ortopeda kako bi sjedišta odgovarala leđima, bubrezima i koljenima.

Nije važno koliko je star Mercedesov automobil, nema mjesta škripanju ili zveckanju! Mercedes-Benz zavari sva svoja vozila na čak 10.000 različitih mjesta kako bi osigurao da se nikad ne dogodi otpuštanje matica ili vijaka.

Prve registarske tablice za motorna vozila počele su se koristiti 1893. godine u Francuskoj, a u SAD-u su se za njihovu proizvodnju u početku koristile koža, guma, željezo pa čak i porculan.

William Phelps Eno bio je američki privrednik odgovoran za najranije inovacije u sigurnosti saobraćaja na cestama i kontroli saobraćaja. Neobično je to što nikad nije naučio voziti automobil! Poznat je i kao “otac saobraćajne sigurnosti”, a izmislio je znak stop, pješačku stazu, kružni tok, jednosmjernu ulicu, taksi stajalište i pješačke otoke.

Audi A4 s razlogom je dobio nadimak “kultni automobil 90-ih”. Prve godine prodaja samo u Njemačkoj dosegla je 120.000 primjeraka, a 500.000 primjeraka sveukupno je prodano u prvih 20 mjeseci postojanja. To je u prosjeku 25.000 vozila mjesečno, tj. više od 820 vozila dnevno.

Čovjek koji je izmislio tempomat bio je slijep. Njegovo ime je Ralph Teetor, a inspiraciju za svoj izum dobio je jednoga dana kada se vozio sa svojim advokatom. Advokat bi usporavao kada priča i ubrzavao kada sluša što je jako nerviralo Ralpha.

Gregorios Sachinidis, bio je vlasnik Mercedesa 240D iz 1976 i u njemu je prešao rekordnih 4.6 miliona kilometara. Time je ostvario mjesto u Mercedes-Benz muzeju te drugo mjesto u Guinessovoj knjizi rekorda u kategoriji osobnih vozila s najviše prijeđenih kilometara. Mercedes-Benz mu je u zamjenu za ovog rekordera dao novog Mercedesa.

Tehnologija autonomne vožnje u brzom je napretku. Očekuje se da će svoj 4. stepean dostići do 2025. godine, kada će upravljanje vozila putem pametnog telefona, postati komercijalno dostupno. Tako će vlasnici, sve učestalije, svoje vozilo “pozivati” da ih pokupi s posla ili doveze na lokaciju i samo se parkira.

Zadnje vozilo s auto radiokasetofonom proizvedeno je 2011.godine. Bio je to Ford Crown Vic.