Neke zanimljivosti o Švedskoj

Švedska je zemlja Volva, Ikee, Minecrafta i mnogih drugih omiljenih nam stvari, ima besplatno školstvo, odličan zdravstveni sistem, čist zrak i netaknutu prirodu. Zbog svega toga mnogi ljudi odlučuju se na život u Švedskoj. Donosimo neke od nevjerojatnih činjenica o toj zemlji.

Švedska je prva zemlja u EU po broju patenata i mnogo se ulaže u digitalnu tehnologiju. Neki od patenata uključuju izum pacemakera, zobenog mlijeka i hodalicu.

Švedska ima najveći procenat PC po glavi stanovnika u Evropi, sa 500 računara na 1.000 ljudi.

Šveđani su jako orijentisani na očuvanje okoline i samo 1% smeća se odlaže, čak 52% koristi se za proizvodnju energije te se 47%  reciklira. Kompanije koje se bave proizvodnjom energije iz otpada uvoze otpad iz okolnih zemalja!

Hijerarhija se u ovoj zemlji ne naglašava – politika kompanija je da se svi zaposlenici međusobno oslovljavaju imenima, a čak i učenici profesore ne oslovljavaju titulama.

Privatni prostor Šveđani izuzetno poštuju – nemojte pokušati započeti razgovor sa strancem dok na primjer čekate autobus. Pitanja vezana za privatni život, prijašnje poslove i porodicu smatraju se izrazito nepristojnima.

Šveđani nisu ljubitelji gotovine i kreditnim karticama plaćaju čak i vrlo male iznose. Neka mjesta čak i ne primaju gotovinu! Švedska centralna banka planira testiranje upotrebe digitalne valute u stvarnom svijetu.

SAZNAJTE O KARTICAMA U PONUDI

Za stolom uvijek postoji poseban nož za maslac napravljen od drveta i plastike. Dijele ga svi za stolom i važno je poštovati „redoslijed mazanja“.

Cipele u kojima hodate po cesti ostaju ispred kućnih vrata, a nošenje cipela po stanu izrazito je nepristojno. Zbog toga svi paze na izgled svojih čarapa.

Standardni radni dan završava u 17 sati i nakon toga uredi su potpuno prazni. Roditelji male djece odlaze ranije kako bi ih pokupili u vrtiću i školi, a to se podrazumijeva i nema to potrebe posebno naglašavati šefu.

STAMBENI KREDITI od 1,89
SHOPPING KREDINA KARTICA – plaćajte na rate bez kamata

Jedna od najvažnijih poslovnih tradicija je takozvana fika – pauza za kafu s kolegama. Nepristojno je piti kafu sam, kao i odgovarati na poslovne mailove za vrijeme trajanja fike.

Oba roditelja novorođenčadi imaju ukupno 480 dana dopusta. Svaki od roditelja treba provesti tri mjeseca s djetetom, a ostatak dopusta mogu rasporediti međusobno kako žele. Boravak s djetetom smatra se normalnim i poželjnim.

Vrijeme za porodicu je izuzetno važno, zbog čega Šveđani nastoje raditi 6 sati dnevno. Prije davanja imena djetetu – ime mora odobriti državna agencija u toku prva tri mjeseca djetetovog života. Imena poput „Metallica“ i „Ikea“ su zabranjena, na sreću po male Šveđane.

Švedska zatvara zatvore zbog nedostatka osuđenika, pošto ima previše zatvora i premalo osuđenika.

Poznata po dobrom prihvatu imigranata, Švedska je prva evropska zemlja koja je 2013. godine dala boravišnu dozvolu svim sirijskim izbeglicama. Takođe, broj tražilaca azila bi naredne godine mogao da dostigne rekordnih 105.000!

O nama i trenutnoj ponudi: