Tekući račun

tekuci racun

Tekući račun je transakcijski račun na koji se klijentu uplaćuju redovna mjesečna primanja, plata ili penzija, ili druge povremene uplate. Otvaranje tekućeg računa u banci podrazumijeva da klijent dobija debitnu karticu, koja svakako olakšava raspolaganje sredstvima na računu. Za tekući račun koji klijent koristi  u banci se plaća mjesečna naknada. Naknada za vođenje tekućeg računa je obično uključena u cijenu paketa usluga koji klijent može imati u banci, a koji može uključivati i različite smartphone aplikacije za bankarstvo, beskontaktno plaćanje i slično.               

Ukoliko Vaš tekući račun koristite za primanja redovnih mjesečnih primanja, može Vam se odobriti i korištenje prekoračenja po tekućem računu (overdraft ili „minus“), na Vaš zahtjev ili nakon prihvatanja ponude od banke. Visina dozvoljenog prekoračenja svakako zavisi od iznosa primanja.

Kreditni upitnik - kontakti
KONTAKTIRAJTE OVDJE

Na iskorišteni dio dozvoljenog prekoračenja se obračunava mjesečna kamata. Redovno se vrši i revizija odobrenog prekoračenja koji koristite, tako što se upoređuje iznos primanja sa iznosom odobrenog prekoračenja i po potrebi se koriguje.

Za sva dodatna pitanja u vezi tekućih računa, prekoračenja ili paketa usluga možete se obratiti Mobilnom bankaru, koji Vam svakako može pomoći prilikom otvaranja računa.