Novosti - mobilni bankar

Vaše mišljenje o kreditnim karticama

 

28.03.2019 19:33
 
U toku mjeseca aprila ulazimo u devetu godinu rada. Prethodnih godina uspjeli smo se profilirati u već prepoznatljiv brend MOJ BANKAR BA koji je Vaš mobilni bankar. Povodom ovom malog jubileja, u pripremi je nagradna igra za naše klijente i pratioce naše web (www.moj-bankar.ba) i facebook stranice www.facebook.com/Moj.bankar.ba  Pravila igre će biti objavljena 31.marta. Za početak, dajte nam svoje mišljenje o vrstama kreditnih kartica...

Koju kreditnu karticu biste Vi odabrali?

Koju kreditnu karticu biste Vi odabrali?
Za učestvovanje u nagradnoj igri potrebno je kliknuti na "Sviđa mi se",a  zatim "Dijeli"

O kreditnim karticama

Nedavno sam pisao o kreditnim karticama za kupovinu roba na rate, bez kamata.  Danas ću o kartici sa kojom je moguće podizanje keša na bankomatu do visine odobrenom limita. Neću detaljisati o nazivima i vrstama, to je moguće naći na stranici banke. Korisnije je da napišem par stvari na koje bi klijenti trebali obratiti pažnju prilikom apliciranja, te prilikom korištenja ove kartice.

Uglavnom, ova kartica omogućava da dignete dio iznosa ili cjelokupni iznos, koji zatim vraćate na 6, 12, 24 ili 36 mjeseci, a što zavisi od podignutog iznosa. Za iznose transakcija do 50 KM nema kamata.

Dakle, ako ste se odlučili za ovu vrstu kreditne kartice – digitron u ruke i obratite pažnju na slijedeće stvari:

  • Koliki limit želite?

Potrebno je dobro proračunati „koliki je jorgan“ i „da li ćemo se moći dovoljno pokriti“. Odabir iznosa limita treba da zavisi od primanja klijenta (plata+topli obrok), a klijent također treba imati na umu da većina banaka u kreditno opteraćenje uzima i 5% od odobrenog limita po kreditnim karticama. Šta sad to znači? Objasniću to ovako: Ako je plata klijenta 900 KM, uzmimo da on može imati maksimalno 495 KM opeterećenje primanja. Uzmimo da klijent već ima kredit sa ratom 400 KM i sada se odluči uzeti karticu od 2.000 KM. U ovom slučaju, naš klijent je „zakucan“ do maksimuma, jer mu je zbir rate i 5% od iznosa kreditne kartice jednak 500 KM. U slučaju neke potrebe klijent neće moći aplicirati za novi kredit ili kreditnu karticu.  Moći će aplicirati za „prebijanje“ postojećeg kredita uz produženje roka otplate – a to baš i nije sjajan izbor. Uglavnom, treba paziti na to koliki limit tražiti!

  • Kako koristiti kreditnu karticu?

Najbolje je – nikako! Ali, ako je klijent ima – potreban je razum i disciplina u korištenju.

Primjer: Klijent je uzeo karticu sa limitom od 1.000 KM i podigao je čitav iznos na banomatu.

Njegove mjesečne obaveze će biti: vođenje kar.računa + 1.000/24 + kamata (na ono 1.000 KM). Ovdje klijent odmah može otprilike uvidjeti da li će moći ispunjavati svoje obaveze, te da li će mu ostati dovoljno na računu. Jer, valja živit’ od nečeg!

(Za detalje i pojašnjenje možete zakazati sastanak sa Mobilnim bankarom!)

Prošle godine, klijent Bulend Capaloglu iz Izmira uzeo je kreditnu karticu sa limitom od 600 KM. Uzimao je on usvtari kredit, ali usput i kreditnu karticu. Rata kredita mu je 380 KM. Veli kreditnu karticu će uzeti pa će, kad bude vrijeme registraciji, podići novac i registrovati auto.

Nije prošlo ni pola godine nazvao me. Kuka Bulend kako mu je s računa skinulo 380 KM za ratu, a onda još 130 KM za karticu. Šta se ustvari desilo? Klijent je podigao 500 KM i za to je rata nekih 30 KM. To mu je jasno, ali mu nije jasno što je skinulo još 100 KM. Međutim radi se o tome da je klijent dva puta u toku mjeseca podigao i onaj ostatak, 2 x po 50 KM, a sve transakcije do 50 KM se ne dijele na rate nego se odmah izmiruju idućeg mjeseca.

Jako je važno imati sve potrebne informacije kako bi što bolje planirali zaduženja i potrošnju. Ako se preračunamo, pa ne uspijemo izmirivati svoje obaveze – zapadamo u lošu kategoriju, imamo lošiju kreditnu historiju, a to su stvari koje svaka banka provjerava kada razmatra bilo koji zahtjev.

Toliko za ovaj put!

Ako Vam treba zahtjev za kreditnu karticu ili potpunija informacija o kreditnim karticama – kontaktirajte Mobilnog bankara. Budite gospoda – neka banka dođe Vama!

0 0