Novosti - mobilni bankar

Kartice

 

22.05.2019 01:57
Slika
 
Više informacija zatražite na www.moj-bankar.ba/kontakt 

Kartice su sve češći način plaćanja. Vrlo su praktične jer klijent ne nosi novac, a može raspolagati uvijek sa bilo kojim iznosima. Fizički je lakše nositi karticu na kojoj imate npr. 2.000 KM nego pravi novac (keš :) . 

Karticom je moguće dizati novac na bankomatima, vršiti plaćanje na POS terminalima u trgovinama, ali koristiti i kao sredstvo plaćanja putem interneta - eBbay, PayPal i slično.

Kartice razlikujemo prema izdavaocu kartice tj. kartičim firmama (Visa, MasterCard, Maestro, Diners, American Express...) - što za nas, ovaj put, nije važno.

Ono što je važno je da uočimo razliku po namjeni kartice:
- DEBITNA KAa je ustvari plastična kartica sa magnetnom trakom na kojoj su upisani Vaši podaci, a pomoću koje klijent može pRTICA
- KREDITNA KARTICA ZA PLAĆANJE NA RATE BEZ KAMATE
- KREDITNA KARTICA ZA PODIZANJE GOTOVINE sa rokom otplate do 36 mjeseci
- CHARGE KREDITNA KARTICA

Pa, krenimo redom:
1. DEBITNA KARTICA - je kartica za platu. To nije kreditna kartica. Debitna kartica je vezana za Vaš tekući račun na koji Vam liježe plata. Dakle, ako ste zaposleni - red je da otvorite račun i uzmete DEBITNU karticu. Debitnom karticom podižete novac na bankomatima ili plaćate u trgovini jednokratno - dakle odmah. Na debitnoj kartici možete imati stvarnu sumu novca (kolika su  Vam primanja uplaćena na račun) a možete imati i više od uplaćenog, ako Vam je odobren LIMIT po debitnoj kartici (prekoračenje, minus). 

2. KREDITNA KARTICA ZA PLAĆANJE NA RATE 
Ova vrsta kartice je dodatna kartica koju klijent može uzeti. Na kartici je moguće dobiti određeni limit čija visina zavisi od primanja klijenta. Kartica služi za plaćanje roba i usluga na rate (do 24 mjesečne rate), tako da se cijena robe koju ste kupili podijeli sa brojem rata na koliko želite. Prilikom kupovine i plaćanja roba na rate - ova kartica nema nikakvih kamata. Izmirenje duga - uplata rate - se vrši do 20-og u mjesecu. Karticu možete koristiti i kao klasičnu revolving kreditnu karticu (više info tražiti od Mobilnog banakra)... 
Par primjera: https://www.moj-bankar.ba/view-more/o-kreditnim-karticama/101

3. KREDITNA KARTICA ZA PODIZANJE GOTOVINE - rok otplate do 36 mjeseci
Namjena: Moguće podići odobreni iznos sa kreditne kartice, a podignuti iznos se dijeli na 6, 12, 24, ili 36 mjeseci - zavisno od visine iznosa. Za transakcije do 50 KM - nema kamate - a cjelokupni iznos (do 50 KM) se vraća do 20-og u mjesecu. 

4. CHARGE KREDITNA KARTICA
Je klasična kreditna kartica sa ODGODOM PLAĆANJA. Najjednostavnije objašnjenje: Podignete određeni iznos (bez obzira koliki), pa onda taj iznos vratite do 20-og narednog mjeseca bez kamate.


Tekst o  Mastercard revolving business karticama
 https://www.moj-bankar.ba/view-more/mastercard-revolving-business-kartice/146


Ovo su samo neke od najčešće korištenioh kreditnih kartica. 
Ako želite više i detaljnije informacije o načinu podnošenja zahtjeva za kreditne kartice, o visini limita koji možete dobiti, te više objašnjenja i primjera o pravilnom i odgovornom načinu korištenja kartica - kontaktirajte Mobilnog bankara.

Neznanje je najveći faktor rizika - zato se informišite o svemu.     www.moj-bankar.ba/kontakt 
0 0