Novosti - mobilni bankar

Da li Mobilni bankar naplaćuje usluge

Da raščistimo za sva vremena

27.06.2020 14:32
Slika
 
I tako, već jedanaestu godinu se vrtim u ovom poslu. Uvijek i svakom prilikom naglašavam da su usluge Mobilnog bankara potpuno besplatne, te da Mobilni bankar za svoju usluge ne smije niti hoće primiti novčani dar. Na sastanku sa klijentom - u 99% slučajeva Mobilni bankar plaća piće...
A onda se desi situacija:

Zove me neki dan stari poznanik - visokoobrazovani lik. Veli treba mu kredit. Nađemo se nakratko, ne na sastanku Mobilni bankar - klijent, nego na neformalnoj kafi - te mi on nabrzinu izdiktira šta mu treba:

- Hej, treba mi deset hiljada, na neke tri godine. Izračunaj mi tačno kolika je rata , kamata, koliko ukupno vratim za tri godine, sve one troškove obrade, osiguranja i sve štio ima. Ali, izbaci i tu svoju proviziju, nemoj na meni zarađivati!

Rečenica: "Ali, izbaci i tu svoju proviziju, nemoj na meni zarađivati!" upalila mi je alarme koji se aktiviraju na glupost.
Naravno, rekao sam da je ok i da će biti tako. A najradije sam mu htio reći da je...

Dakle, da raščistimo za sva vremena:

1. Mobilni bankar ne naplaćuje svoje usluge.
2. Ni banka neće od klijenta naplatiti neki iznos u korist Mobilnog bankara.
3. Da rezimiramo, još jednom:   

A. KLIJENT IDE DIREKTNO U BANKU:
Klijent ne koristi usluge Mobilnog bankara nego ide sam u banku po informacije, po formulare, odnosi formulare na ovjeru u svoje računovodstvo, odnosi ovjerene formulare ponovo u banku. Za iznos koji želi, klijent će za troškove obrade, osiguranja, vođenja kreditnog računa i troškove dvije bankovne mjenice platitii XY KM.   
B. KLIJENT KORISTI USLUGE MOBILNOG BANKARA:
Za iznos koji želi, klijent će za troškove obrade, osiguranja, vođenja kreditnog računa i troškove dvije bankovne mjenice platitii XY KM. Znači - platit će isto kao da je i sam išao u banku bez Mobilnog bankara.

Ja, evo, živ ne znam, šta ovdje nije jasno.

Ima jedna stara izreka koja na duhovit i pomalo bezobrazan način kaže da je nekim ljudima teško objasniti i centimetar logike.
0 0